Založ si blog

Sme iba otroci a povaľači

Na zdravie a psychiku človeka  negatívne pôsobí, keď nemá prácu , tým stráca možnosť byť súčasťou spoločnosti. Ľudia bez práce sú spoločnosťou čoraz menej akceptovaní, stávajú sa príťažou. Sami nadobúdajú pocit svojej zbytočnosti, lebo bez možnosti sebarealizácie a uplatnenia sa cítia ako vydedenci spoločnosti, aj keď mnohí z nich chcú pracovať. Právo na prácu nám zaručuje ústava , len práce je žalostne málo. Bludný kruh, ako z neho von?

 Pozrime sa, aká je slovenská realita. Oficiálna miera nezamestnanosti  uvádzaná  k tridsiatemu prvému januáru dvetisícštrnásť je  13,61 %, táto miera nezamestnanosti je piata najvyššia v rámci  EÚ. Najvyššia miera nezamestnanosti je v Prešovskom kraji: 19,21% a Banskobystrický kraj má len o niečo menej:  19,15%. Hovoríme tu o oficiálne priznaných číslach.  Zdalo by sa, že toto číslo nie je až tak strašné. Výrok pripisovaný  Winstonovi Churchillovi : Verím, len takej štatistike, ktorú som sám sfalšoval – samozrejme že nemal na mysli falšovanie štatistiky ako takej, ale jej vhodný výber, nás núti premýšľať.  Zastieranie skutočného stavu nám stav so zamestnanosťou nevyrieši. A z nášho práva na prácu zostalo jedine právo na to, aby  sme o sprostredkovanie zamestnania žiadali na úrade práce.

Ľudia si sami  nevedia pomôcť, ani súkromní podnikatelia nám tento problém  nezamestnanosti nevyriešia, pretože  štát nemôže všetko odovzdať do rúk podnikateľov.  Nebolo by vhodnejšie uvažovať  o tom ako alarmujúci stav nezamestnanosti urýchlene riešiť? Umožniť pracovať každému, kto chce pracovať.  Ako by to bolo možné? Napríklad pomocou skráteného úväzku. Načo naši politici predkladajú zákony, ktoré nie sú tak dôležité ako najpálčivejší problém spoločnosti? Mali by začať uvažovať  o skrátení pracovného týždňa.  V súčasnosti je trendom  mať čo najmenej pracovníkov, s čo najvyšším počtom odpracovaných hodín. Stávame otrokmi našich zamestnávateľov, keď nemáme skoro žiadny voľný čas, a zarobené peniaze si nemáme kedy užiť. Opačný extrém sú nezamestnaní, ktorí  majú množstvo voľného času, ale žiadne  peniaze.

Čoraz menej zamestnaných je nútených pracovať na obrovské množstvo nezamestnaných.  Jedna skupina doslova hrdlačí a druhá  zaháľa. Čo tak pokúsiť sa o rovnováhu?  Pomocou skráteného úväzku by mohli pracovať obe tieto skupiny. Aby sme neboli iba otroci a povaľači.

Nebudem voliť s rozvahou, ale ani srdce, rozum a charakter.

23.03.2014

Politické dianie na Slovensku je iba bábkové divadlo, kde ani samotné politické bábiky často nevedia, kto poťahuje tým správnym špagátikom. Mnohí to síce tušia, že všetko je podriadené iba ekonomickým pohnútkam ale aj novinári sa v súčasnosti stali členmi divadla, ktorí už prestali tvrdo odkrývať oponu politického divadla a prešľapy pozorujú spod privretých [...]

Nenechajme sa zbedačovať

16.02.2014

Výdavky na Slovensku sa neustále zvyšujú a platy sú stále rovnaké, alebo čoraz nižšie, čo spôsobuje u ľudí problém dôstojne žiť. Preto neustále klesá životná úroveň a aj prístup k životu. Vidíme čoraz viac ľudí, ktorí sa neusmievajú, sú znechutení a letargickí. Niet sa čo čudovať. Po celodennom zhone v práci padne Slovák od únavy „mŕtvy“ [...]

Chudobní a hladní nemajú čo stratiť.

08.02.2014

O tom, že máme nízke platy v porovnaní s inými krajinami Európskej únie vieme už dávno. Priemerná mzda podľa Štatistického úradu je na Slovensku 803 eur, ale nad týmito číslami mnohí z nás len neveriacky krútime hlavou. Krutá realita nám ukazuje niečo iné. Na výplatných páskach Slovákov sú čísla na míle vzdialené od priemernej mzdy. Ako to teda je naozaj? [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 9759x
Priemerná čítanosť článkov: 2440x

Autor blogu

Kategórie